kirjoituksia yksiöstä memento mori

Tony Blairin anteeksipyyntö

WTC-iskujen jälkilöylyt käytiin Irakissa 2003-2011. Sodan aloittamisen perusteluiksi maailmalle kerrottiin Irakissa olevat joukkotuhoaseet, Saddam Husseinin tyrannihallinto, yhteydet al-Qaidaan ja maan kansan auttaminen. Yhdysvaltain johtaman koalition hyökkäys Irakiin tuotti laajaa vastustusta eri maissa, eikä YK koskaan suostunut antamaan lupaa voimankäyttöön. Lopputuloksena Yhdysvaltain sotilaista yli neljätuhatta kuoli, irakilaisia sotilaita kymmeniätuhansia ja siviilejä yli satatuhatta. Tänä päivänä Irak on käytännöllisesti katsoen katastrofaalisessa tilassa; luvattuja joukkotuhoaseita ei löytynyt, Saddam Hussein laitettiin narun jatkoksi, yhteyksiä al-Qaidaan ei ollut, infrastruktuuri luhistui ja Irakin kansa pelkää ja kärsii. Eikä vähäisintä ole sodan myötä kasvanut terrorismin uhka, joka on luonut vuosia jatkunutta turvattomuuden henkeä niin Lähi-itään kuin länsimaiden ylle.

Britannian silloinen pääministeri, myös sotarikolliseksikin kutsuttu, Tony Blair oli Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush juniorin kanssa pääarkkitehdit, jotka veivät koalition väkisin Irakin maankamaralle. Tony Blairin mukaan hän teki kuitenkin sen, minkä hän sillä hetkellä tunsi oikeaksi. Nyt Tony Blair on pyytänyt CNN haastattelussa anteeksi Irakin sodan virheitä. Hänen mukaansa Irakin sota on ollut myös osasyy ISIS terroristijärjestön nousuun.

Sodan todelliset syyt liittyvät todennäköisesti öljyyn ja Yhdysvaltojen kauhistuttavaan terrorismin pelkoon, jonka johdosta koalitio teki ennakoivan iskun Irakiin vajavaisin todistusaineistoin. Terrorismin pelko sinänsä voi olla todellinen: todistimmehan WTC-iskut pari vuotta Irakin sotaa aiemmin. Mutta oliko sota kaiken tämän arvoista? Vähensikö sota terrorismia ja turvattomuutta? Riittääkö Tony Blairin anteeksipyyntö Irakin kansalle, sodassa kaatuneiden omaisille ja siihen turvattomuuteen, minkä Irakin sodan luoma ISIS ja muu radikalismi tällä hetkellä Lähi-itään ja länsimaihin tuo?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tuntuu siltä, että ainakin Tony lukee US-blogistania. Tony Blair on, tunarin lisäksi, ilman muuta sotarikollinen. Kirjoitin hänestä ja George Toppeljuu:sta näin:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203136-tony...

(Tony B. & George W., thanks! Nice job, blokes)

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202986-mass...

(Mass migration & weapons of mass destruction)

Kiinnostava on, että Bushin puoluetoveri Donald Trump (lähes yhtä älykäs) kertoi eilen, että "maailma olisi turvallisempi paikka mikäli Sadam ja Gaddafi olisivat edelleen vallassa".

Toimituksen poiminnat