Miksi äänestän eurovaaleissa?

Huomenna alkaa eurovaalien ennakkoäänestys. Eurooppaan, myös Suomeen, on noussut puolueita, jotka haluavat hajottaa unionin. Sixten Korkmanin HS-kolumnista sain kimmokkeen kirjoittaa omat perusteluni sille, miksi tulen äänestämään Eu-vaaleissa liberaalin Eu:n puolesta. Perusteluja tuli mieleeni paljon, mutta tässä tärkeimmät.

Rauha

Kuningas- ja ruhtinaskuntien ja sittemmin kansallisvaltioiden Eurooppa tuntui käyvän ikiaikaista sotaa toisiaan vastaan, ja sodat vain raaistuivat 1900-luvulle tultaessa. Meille nuoremmille sota tuntuu nyt absurdilta ajatukselta, koska Euroopan yhteisön  jäsenvaltiot ovat kokeneet historian pisimmän yhtäjaksoisen rauhan ajan yhteisön perustamisen jälkeen. Eu on rauhanyhteisö.

Talous

Vaikka Suomi maksaa Euroopan unionin jäsenyydestä enemmän kuin se tulonsiirtoina siltä saa, niin Suomi on pienenä vientivetoisena maana hyötynyt runsaasti unionista vapaakauppa-alueena. Yritykset kukoistavat, kansalaisten vauraus on lisääntynyt, hinnat ja korot ovat pysyneet maltillisena. Suomen bruttokansantuote on lähes kaksinkertaistunut unioniin liittymisen jälkeen.

Vapaa liikkuvuus

Liikkuminen Eu:n sisällä on vapaata, nopeaa ja helppoa. Palasin juuri pitkältä reissulta Väli-Amerikkaan ja Floridaan. Reissuun sisältyi yli kymmenen rajavalvontapistettä ja ne olivat ehdottomasti yksi vaivalloisimpia ja stressaavimpia asioita koko matkalla — ennen kuin saavuin Tanskaan! Ai että, mikä ihanuus oli heilauttaa Eu-passia passintarkastusautomaattiin. Ei jonoja, ei nöyristelyjä, ei lippusia eikä lappusia! Helppoa ja nopeaa!

Eurooppa on tullut lähelle takapajuista Suomea. Kulttuurillisesti Helsinki on noussut kilpailemaan Pariisin, Wienin, Berliinin ja muiden ylevien kulttuurikaupunkien rinnalle. Matkustelu ja työskentely Euroopassa on kuin tekisi sitä Suomessa.

Turvallisuus

Venäjän kehitys on ollut huolestuttavaa. Venäjän sotiminen ensiksi Georgiassa sittemmin Ukrainassa sekä Venäjän hybridivaikuttaminen ympäri maailmaa perustuu valheisiin ja vastakkainastetteluun. Se horjuttaa uskoa yhteistyöhön, kansainvälisiin instituutioihin ja aiheuttaa pelkoa rajanaapureissa. Tätä Venäjä ilmeisesti toivookin. Venäjän vaalivaikuttaminen osaltaan nosti Trumpin presidentiksi ja irrottaa Britannian ulos Eu:sta. Eu on turvallisuusyhteisö itään ja länteen, pohjoiseen ja etelään, jota ilman Suomi olisi yksin. Rikollisuus on kansainvälistynyttä, josta Suomi kärsisi ilman Eu:n tuomaa yhteistyöverkostoa.

Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos on totta. Vaikka pidän vääränä katastrofiuutisointia, ja liioiteltuna sitä, että olisimme lajina kokonaisvaltaisen tuhon partaalla, niin uskon, että ellemme tekisi ilmastonmuutokselle enää mitään, niin tulevaisuus voi olla huonompi kuin se, miten elämme nyt. Ilmastonmuutos voi johtaa osissa maapalloa sotiin, pakolaisuuteen ja köyhyyteen. Tämä koskettaa eniten varsinkin kaikkein köyhimpiä maita, ja pysäyttää sen kehityksen, jossa olemme niin paljon edistyneet. Tämä voi silti koskettaa myös Suomea.

Kuusi suurinta saastuttajaa (Kiina, USA, EU, Intia, Venäjä, Japani) tuottavat n. 66% koko maailman co2-päästöistä. Se ajatus ettemme olisi pyrkineet tekemään mitään on väärä. Suomi on ollut kärkijoukoissa vähentäen päästöjään 14 vuodessa n. 35%. Eu ja USA on vähentänyt myös päästöjään. Myös Kiinassa päästöjen nousu on hidastunut vuoden 2011 jälkeen. Suomen ei tietenkään yksin kannata päästöjään vähentää, vaan yhdessä Euroopan kanssa. Vahva yhtenäinen Eurooppa pystyy vaikuttamaan päästöjen vähentämiseen myös muualla maailmassa.

Tunne

Suomi on aina halunnut olla osa läntistä arvoyhteisöä. Meille on tärkeää vapaus ja oikeusvaltioperiaatteet. Tunnen itseni suomalaiseksi, mutta yhä enemmän, jopa samalla tasolla, tunnen itseni eurooppalaiseksi. Niinkin voi käydä, vaikka asumme täällä "pussin perällä".

Muuta

Kaikenlaisia myyttejä kiertää niistä Eu-direktiiveistä, mutta viime aikoina Eu on tehnyt hyviä, kaikkia kansalaisia koskevia päätöksiä. Esimerkiksi:

Isot yhtiöt keräävät yksityishenkilöistä dataa jatkuvasti. Eu:n tietosuoja-asetus siirtää itseä koskevien tietojen hallinnan paremmin omiin käsiin. 

Eu:n sisällä puhelut ja netinkäyttö ovat samanhintaista kuin Suomessa. 

Netin suoratoistopalveluita (mm. Netflix, Yle Areena) voi katsella Euroopan lomilla kuin olisi kotona.

 

mikkish
Helsinki

Helsinkiläistynyt Keski-Pohjanmaan kasvatti. Suurinta on vapaus. Astropoliitti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu